Iata, pe scurt, ce prevede tratatul ACTA, conform Mondo News:
" ACTA (Tratatul Comercial impotriva Produselor Contrafacute) atrage critici si in Romania, dupa ce a starnit reactii dure in randul internautilor si a membrilor Parlamentului European. La sfarsitul acestui articol veti gasi link-ul catre versiunea integrala a tratatului ACTA. Sunt cateva tari care nu semnat tratatul ACTA. Este vorba de Germania, Olanda, Cipru, Estonia si Slovacia, tari care au refuzat sa semneze acest document deoarece l-au considerat prea dur, potrivit avocatnet.ro.
Acordul a fost ratificat de 22 de state ale Uniunii Europene, inclusiv de Romania, si mai are nevoie doar de aprobarea Parlamentului European pentru a fi aplicat. Cei de la Anonymous i-au avertizat deja pe romani ca ACTA este primul pas catre dictatura pe Internet, deoarece acest tratat va limita libertatea de exprimare. ACTA va intra in vigoare doar daca va fi ratificat de Parlamentul European. Proiectul de lege va intra in dezbatere in luna iunie.
Prevederile ACTA vizeaza masuri comune de lupta impotriva pirateriei si a comercializarii produselor contrafucte. Astfel, calculatoarele si telefoanele vor putea fi verificate fara drept de apel, pentru a se afla daca intreg continutul este licentiat! Mai mult, ne vor putea fi supravegheate conversatiile pe Messenger si pe e-mail. Se poate ajunge chiar si la deconectarea utilizatorilor de la Internet, urmata de amendarea lor la abateri viitoare sau chiar la condamnarea acestora la inchisoare, potrivit Realitatea TV.
Pe de alta parte, specialistii din Romania considera ca ACTA contine si lucruri pozitive, insa lasa loc si pentru abuzuri din partea autoritatiloir. Dragos Stanca, specialist in comunicare media, a spus la Realitatea TV ca tratatul ACTA contine o multime de lucruri pozitive, insa lasa in acelasi timp loc pentru abuzuri ale autoritatilor.
Reamintim ca reprezenzanti din 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat joi la Tokyo Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra insa in vigoare fara aproarea Parlamentului European. Scopul acordului (intre UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic , Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme. "
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu