1. Nu e nevoie de Legea 4
E nevoie de o lege a manifestărilor sportive, nu de una privind combaterea violenţei la astfel de evenimente: majoritatea incidentelor s-au petrecut pînă acum între fani şi forţe de ordine, nu între spectatori, şi fără o analiză a culpei în cele priveşte.
2. Aproape de legislaţia unui stat poliţienesc
Evenimentele se desfăşoară în locuri publice şi necesită un regim special, chiar dacă organizatorii sînt instituţii private. Supravegherea poliţiei se face fără control independent. Utilizarea jandarmilor pentru protecţia interesului privat este contrară logicii democratice.
3. Cenzura
Controlarea mesajelor la intrarea pe stadion şi evacuarea celor care strigă anumite cuvinte sînt măsuri neconstituţionale, încălcînd articolul 30 din Legea Fundamentală.
4. Interdicţia pe stadion nu se suspendă
Această măsură contravenţională e singura din dreptul român care nu se suspendă în momentul în care e atacată în instanţă.
5. Obligaţii exagerate pentru spectatori
Plătitorii de bilete sînt forţaţi să accepte condiţii exagerate, fără sens, sau definite neclar.
6. Sancţiuni disproporţionate
Infracţiuni prezente şi în Legea 4, şi în dreptul penal comun, dar cu pedepse mai mari în Lege. Pătrunderea pe gazon e sancţionată mai grav decît violarea de domiciliu, deţinerea de torţe mai grav decît deţinerea unor arme de foc.
7. Forţele de ordine, aproape zero obligaţii
Recursul la forţă şi uzul armelor din dotare nu este reglementat. Nu există sancţiuni pentru organele de ordine care îşi depăşesc atribuţiile.
8. Răspundere colectivă pentru gestul unei persoane
Bizarerie juridică: asociaţii care răspund pentru prejudicii produse de persoane străine de asociaţii, cluburi sportive răspunzătoare pentru faptele persoanelor fizice, în calitate de spectatori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu