Marii oameni au afirmat mari lucruri. Este vorba si despre marele om de cultura roman, Mircea Eliade, care sesiza, in timpul domniei lui Carol al II-lea, criza profunda prin care trecea natiunea noastra, avand drept model, in acele vremuri, un rege depravat si o camarila corupta. Acest lucru se intampla in 1935, cand, totusi, exista o puternica Miscare Legionara, a carei activitate se afla in plin avant si care lupta din rasputeri sa aduca moralitatea, romanismul, nationalismul si credinta in Dumnezeu, in prim-planul vietii de zi cu zi al romanilor!
Daca atunci puteam vorbi despre o criza a romanismului, care poate nu era chiar asa de profunda, in maniera in care a fost prezentata, sau inca nu era, ce putem spune in zilele noastre, la mai bine de 75 de atunci?! Eu consider ca perioada nefasta pe care o traversam in ziua de azi este mult mai dificila decat criza romanismului de la finele anilor '30.
Criza morala de care sufera poporul roman inglobeaza, la general, o criza profunda a umanitatii, din toate punctele de vedere, inclusiv financiar. Pentru ca recesiunea economica are legatura cu imoralitatea si coruptia din toate domeniile. Iar explicatia este simpla: in momentul in care iei si nu mai pui inapoi, resursele se epuizeaza. Orice incercare de astfel de smecherie se va intoarce, mai devreme sau mai tarziu, impotriva celui care a generat-o, precum un bumerang.
Asadar, Mircea Eliade avea mare dreptate, iar ceea ce se intampla in zilele noastre confirma, cu varf si indesat, cele spuse de el. Sau asa cum a spus marele poet Mihai Eminescu, "toate-s vechi si noi sunt toate", iar cele care au fost actuale atunci, sunt actuale si acum. Pentru mai multe detalii despre ce a zis Mircea Eliade, accesati FrontPress .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu