luni, 16 ianuarie 2012

Trebuie sa avem grija!

Manifestatiile pline de curaj din partea protestarilor pot fi o sabie cu doua taisuri. Sper sa nu se ajunga la scenariul prezentat mai jos, dar trebuie avut in vedere. Oameni buni, orice ar fi: ochii-n patru, e greu acum, ce-i drept, ca traim intr-o dictatura, iar Basescu e un marsav. Fiti cu totii atenti, sa iasa totul "ca la carte", astfel incat acest regim tembel sa cada! Iata un posibil scenariu, care sper sa fie pur fictiv:

" Protestele violente din Capitală ar putea oferi Puterii pretextul impunerii stării de urgență.  Grupurile de 'ultrași'  pot fi la fel de bine provocatori antrenați să provoace dezordine, huligani de pe stadioane  sau tineri disperați, cărora nu le mai pasă că își riscă viața în lupta cu un regim opresiv. Cert este că acțiunea lor a oferit pretextul declanșării contrareacțiilor, după un scenariu anunțat încă de sâmbătă.

Astfel, reprezentanții PDL au denunțat ”degenerarea” protestelor și au minimalizat importanța politică a mitingurilor antiprezidențiale. Pentru restabilirea ordinii, se va cere  intervenția în forță, iar Traian Băsescu va fi privit ca un salvator al României de haos. Modelul a fost preluat de la Sarkozy, care a câștigat primul mandat după ce a reprimat cu mână forte o revoltă a magrebienilor din Paris.

Premierul ar putea fi sacrificat, în caz că operațiunea de ”pacificare”  eșuează, iar intervenția sa nu ar fi însemnat oricum mai nimic, din perspectiva publicului. Traian Băsescu așteaptă o evaluare a serviciilor speciale, pentru a estima dacă actuala mișcare de protest riscă să se generalizeze, după modelul 1989, cu declanșarea unei greve generale și o explozie a protestelor la nivel național.
Există temerea că impopularitatea lui Traian Băsescu este atât de mare încât un singur discurs ar calma populația: cel de anunțare a demisiei. Orice alt mesaj al președintelui va duce la o nouă explozie populară. Lui Băsescu i s-ar fi recomandat să nu apară public, pentru a nu detona o nouă reacție în lanț. Serviciile secrete iau în calcul riscul ca 'ultrașii' să nu fie doar oameni din galerii, ci exponenții unei generații care se va solidariza cu arestații, la fel ca la Timișoara, în 1989. Astfel, se va merge pe varianta temporizării, așteptând ca protestele să se stingă de la sine, odată cu răcirea vremii și epuizarea protestatarilor. "


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu