Mii de elevi si parinti au semnat o petitie online prin care cer
Ministerului Educatiei sa revizuiasca baremul de la examenul de Limba
si literatura romana, din cadrul Evaluarii Nationale 2012. "Solicitam
revizuirea de urgenta a baremului aprobat, in sensul punctarii ca si
corecte atat a variantei C. 'propozitie subiectiva', cat si a variantei
B. 'propozitie predicativa'", se arata in petitia online.
"3. Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect: 6 puncte
Propozitia subordonata din fraza Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii este:
a. atributiva;
b. predicativa;
c. subiectiva."
Pai, dragi prieteni, amandoua variantele sunt corecte! Este incredibil cat de inepti sunt cei care fac subiectele. Oare ei au gandit un pic?! Daca tot fac asta, sa precizeze macar ideea de "itemi cu alegere multipla", si sa puncteze ambele variante! De ce? Pai simplu, hai sa analizam. Daca propozitia o luam asa: "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii", si punem intrebarea "Cine?", ne poate raspunde si "Ceea ce ma jeneaza", deci avem de-a face cu o propozitie subiectiva, iar "este dificultatea" reprezinta un predicat nominal, pentru ca raspunde la intrebarea "Ce se spune despre subiect", ca "este dificultatea". Asta in sustinerea ipotezei cu "subiectiva".
Dar hai sa gandim altfel: sa consideram ca "dificultatea rasfoirii este ceea ce ma jeneaza". Teoretic, trebuie sa rezulte acelasi lucru, nu?! Ca doar am schimbat locul in propozitie, atata tot! Voi ce ati raspunde in cazul de fata?! Pai predicatul nominal devine "este ceea ce ma jeneaza", iar "ceea ce ma jeneaza" devine propozitie predicativa?! Hai, nu zau! Oare ce este gresit in aceasta afirmatie? Pai nu e nimic, e la fel de pertinenta ca prima, si amandoua raspunsurile sunt corecte, din punct de vedere gramaticale. Asta ca sa luam si versiunea "predicativa".
Totusi, despre ce este vorba?! Pai domnii din Parlament nu sunt in stare sa lege doua vorbe, nu acorda subiectul cu predicatul, iar voi le cereti la copiii de clasa a 8-a sa faca distinctia intr-o chestie atat de ambigua, si care, pana la urma, are doua raspunsuri corecte, la fel de pertinente si valabile? Oricum, acei elevi pun pariu ca va dau lectii de inteligenta, de cultura si de educatie tuturor acestora care pretindeti ca "aveti doctorate". Exista o emisiune "Te crezi mai destept decat un copil de clasa a 5a?", mai in trecut. Ar fi bine ca domnii Funeriu, spre exemplu, sau Mang, sau alti ilustri ministri sa treaca pe la aceasta emisiune, sa vedem daca stadiul lor de inteligenta a trecut de clasa a 5-a.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu