joi, 13 septembrie 2012

Rusia, un pericol!

"Cu tot cu popoare pe care NATO le-ocupa, provocand Rusia si China si Iranul la lupta!". Am spicuit un pic din melodia Haarp Cord - "Lacunele istoriei". In aceste versuri, este prezentata scena pentru Al Treilea Razboi Mondial. Taberele sunt formate: pe de o parte, vorbim de NATO, condusa de SUA si de Israel, chiar daca statul evreu nu face parte din NATO. Pe de alta parte, vorbim de "puterile estului": Rusia, China si Iran. Alianta tripartita dintre acestea din urma este din ce in ce mai evidenta.

Rusia este o superputere, a fost dintotdeauna. Cel putin de la Petru cel Mare incoace. Rusia este un stat european, cu interese europene. Rusia a dorit dintotdeauna un lucru, pe care marile puteri occidentale i l-au refuzat: controlul stramtorilor Bosfor si Dardanele. Rusia s-a opus Frantei si Marii Britanii, a dorit sa "infiga pumnalul" in mod decisiv in inima Imperiului Otoman, adica Turcia de azi. Insa otomanii au fost salvati de francezi si britanici. Datorita acestor jocuri de putere si interese, statul roman a putut fi format. Romania putem spune ca ramane datoare intereselor regionale si conjuncturii favorabile care a dus la formarea statului national roman asa cum il cunoastem in ziua de azi.

Rusia s-a aliat, totusi, cu Franta si Marea Britanie, sperand in oprirea dominatiei Germaniei. Insa sovieticii au intors armele impotriva puterilor occidentale. URSS a fost un colos in adevaratul sens al cuvantului, iar Romania a simtit cu varf si indesat jugul sovietic, comunist. URSS a fost invins in mod pasnic, insa Rusia de astazi doreste recladirea maretiei din timpul tarilor sau macar din timpul perioadei sovietice. In mod traditional, Rusia se opune politicii S.U.A. si Israelului. Mai mult decat ata, exista cateva state mici pe care Rusia le considera "incomode": Polonia, Romania, Finlanda, mai nou tarile baltice - Lituania, Estonia, Letonia, dar si Georgia, sau Cehia si Slovacia.

Rusia are probleme interne in Cecenia, si din acest motiv este circumspecta in sprijinirea statelor musulmane. Din acest motiv, rusii s-au opus in mod efectiv impotriva fundamentalismului islamic, atat in 1979, in cazul invaziei din Afghanistan, dar a sprijinit si sprijina Palestina impotriva Israelului. Rusia considera statul Israel drept un inamic, cel putin din punct de vedere diplomatic. Cat priveste fenomenul "9/11", se stie clar ca a existat un consens intre Rusia si S.U.A. Pentru ca si rusii se confrunta cu amenintarea fundamentalismului islamic. In aceeasi nota, Rusia a sprijinit regimurile totalitare ce s-au opus islamistilor: Gadaffi in Lybia, Hosni Mubarak in Egipt, iar mai nou, Bashar Al-Assad in Syria. Se stie foarte clar ca Rusia are o baza militara in Syria!

Rusia se implica activ, si aici este foarte periculos, in politca din sud-estul Europei. Rusia are o antipatie manifestata fata de Romania. Dintotdeauna, ostilitatile dintre tara noastra si "imperiul de la rasarit" au fost evidente. Litigiul in privinta Basarabiei a reprezentat o tema fundamentala a tensiunilor interbelice dintre cele doua state. Rusii s-au comportat intr-un mod discriminatoriu cu romanii, cand i-au ocuapt, dupa Al Doilea Razboi Mondial. Sovieticii au dorit cu tot dinadinsul distrugerea spiritului national romanesc!

Dar aversiunea Rusiei fata de Romania are adanci radacini istorice, deoarece statele romanesti (Principatele) au fost in secolul al XIX-lea sub dominatie ruseasca, pe care au rasturnat-o. Rusia si-a pierdut influenta asupra Romaniei, desi timp indelungat a controlat aspectele politicii de la vest de Prut! Din acest motiv, Rusia reprezinta principalul pericol pentru Romania si in ziua de azi. Accederea Romaniei in NATO a fost imperios necesara, deoarece in acest fel ne-am protejat de amenintarea venita dinspre rasarit.

In privinta Moldovei, este foarte clar ca Rusia nu doreste nici in ruptul capului sa piarda Basarabia de sub control. Este evident ca aceasta particica de Romania trebuie sa ramana in sfera de influenta ruseasca. Accederea in NATO si UE a fratilor de la E de Prut ar fi o lovitura data de romanii puterii de la Moscova. Totodata, Rusia nu va permite acest lucru, cu una-cu doua. Mai mult decat atat, implicatiile Rusiei in ceea ce priveste separatismul maghiar din Tinutul Secuiesc sunt evidente. Dintre toate statele din NATO, Ungaria si Germania intretin relatii de prietenie cu Federatia Rusa.

Pe de alta parte, exista o tensiune intre Rusia si Ucraina. Pe baza gazelor naturale si pe fondul castigului economic. Ucraina nu permite, cu una-cu doua, tranzitarea conductelor Gazprom pana in vestul Europei. Vor sa-si scoata si ei profitul, si din acest motiv au aparut tensiuni intre Kiev si Moscova. Mai mult decat atat, in timpul guvernarii Iushchenko - Timoshenko, aceste tensiuni au fost evidente. Acum, in timpul guvernarii filorusului Viktor Ianukovici, aceste tensiuni au fost aplanate.

Atat Rusia, cat si Ucraina, au interesul sa tina la distanta orice tendinta unionista a Romaniei. De ce? Simplu: Statul roman ar putea pretinde, dupa unirea cu Basarabia, anexarea Bucovinei si Basarabiei de Sud. Aceste teritorii apartin de drept Romaniei, au fost parte integranta a Romaniei Mari, insa in momentul de fata sunt parte componenta a statului ucrainian. Toate fiind spuse, trebuie sa remarcam ca Rusia reprezinta un real pericol pentru statul roman!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu