joi, 13 septembrie 2012

China si Iranul!

Celelalte puteri estice sunt China si Iranul. China a erupt, din punct de vedere economic, in ultimii ani, in ciuda faptului ca este guvernata de un regim comunist totalitar. Hu Jintao a intors politca inchisa centralizata catre o deschidere capitalista, iar China imbina minunat comunismul si capitalismul. Putem vorbi in China de un capitalism de stat, controlat in mod centralizat. Produsele chinezesti sunt ieftine si multe, chinezii muncesc la foc automat, ceea ce face din economia Chinei cea mai prospera din lume, in momentul de fata!

China are interese majore in Africa, si din acest motiv, se implica si in Orientul Mijlociu. Opozitia dintre S.U.A. si China, cat si concurenta pentru resursele naturale la nivel global, sunt evidente. Din acest motiv, China se implica in mod activ impotriva blocului occidental. China sprijina Iranul impotriva S.U.A. si se implica si in Syria! Din acest motiv, o alianta China - Rusia - Iran este inevitabila si evidenta.

In ceea ce priveste Iranul, regimul Ahmadinejad este clar impotriva S.U.A., pentru simplul fapt ca Iran doreste sa ramana o putere in Orientul Mijlociu si sa nu devina o ocupatie americana, precum vecinele Afghanistan si Irak. Toate incercarile din aceste tari sunt practic o incercare de a lua prin invaluire puterea de la Teheran. Mai mult decat atat, conflictul dintre Israel si Iran este evident. Rivalitatea dintre aceste doua state poate degenera. Turcia insa, pana una alta, este arbitru intre aceste interese majore din regiune!

Programul de inarmare nucleara a Rusiei, Chinei si Iranului este menit sa contrabalanseze alianta NATO - Israel! Sprijinirea regimului din Coreea de Nord, de sorginte paranoica totalitara, este menita sa mentina sub sfera de influenta a Chinei, in special, un stat care, desi destul de mic, "musca rau": se stie ca autoritatea de la Phenian detine bomba atomica! Din acest motiv, S.U.A. se abtine sa deranjeze regimul totalitar comunist nord-coreean, asa cum a facut in ceea ce priveste Africa de Nord!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu