duminică, 14 octombrie 2012

Comunismul, impotriva lui Dumnezeu!

Picturile murale din bisericile ortodoxe româneşti sunt de cele mai multe ori capodopere artistice, dar în acelaşi timp pot ilustra şi realităţi sociale şi politice. Spre exemplu, în mănăstirile medievale pot apărea fresce cu Judecata de apoi unde sunt condamnaţi să ardă în iad eretici, armate păgâne, turci musulmani, evrei sau chiar catolici, toţi consideraţi pericole majore pentru Ortodoxie în acele timpuri. Vremurile au trecut şi acum putem vedea în flăcările Ghenei personaje cunoscute, la care orice credincios contemporan se poate raporta. Astfel întâlnim uşor chipuri cu lideri comunişti, terorişti islamişti şi chiar magistraţi corupţi.

Pictura de pe peretele Capelei Militare din Piaţa 700 din Timişoara datează de peste 10 ani şi îl ilustrează pe Osama bin Laden călare pe un avion de pasageri, cu o furcă în mână, în timp ce atacă turnurile gemene de la World Trade Center. Biserica a fost renovată chiar în 2001, cu puţin înaintea atentatelor de la 11 septembrie.

Liderii comunişti sunt şi ei o temă tot mai des abordată de pictorii de biserici. La mănăstirea Tismana din judeţul Gorj, cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, apar arzând împreună în iad Lenin, unul dintre părinţii Revoluţiei Bolşevice din 1917, care esre reprezentat cu o stea roşie în frunte, şi urmaşul acestuia, temutul Stalin. Alături de capetele celor doi stă scris şi cuvântul “Capital”, după cartea scrisă de Karl Marx, o lucrare de căpătâi a ideologiei comuniste.

La biserica Pogorârea Sfântului Duh din Cluj, aflată momentan în construcție, pictura interioară este aproape de finalizare. Tema aleasă aici este la fel de inedită. În partea dreaptă a intrării în biserică este reprezentată Judecata de Apoi, Iadul și păcătoșii care ajung acolo. Printre ei se află hoții, clevetitorii, desfrânații, dar și judecătorii care iau mită.

(Sursa: FrontPress )




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu