luni, 6 mai 2013

Antisemitism si multiculturalism!

Antisemitism si multiculturalism: doi termeni ce sunt pusi in pozitii antagonice de promotorii diversitatii culturale la nivel mondial! Dar oare cei doi termeni se afla in 2 pozitii antagonice ireconciliabile? Haideti sa analizam sensul acestor termeni, conform DEX online:

ANTISEMITÍSM s. n. Atitudine (politică, socială etc.) ostilă față de evrei. – Din fr. antisémitisme.
MULTICULTURÁL, -Ă adj. (despre o țară) care prezintă mai multe culturi. (< engl. multicultural)

Bun. Hai s-o luam asa: antisemitismul reprezinta o politica represiva si ostila fata de evrei. Termenul este folosit in mod propagandistic de secole incoace, dar in ultimele 2 secole a fost repetat intr-un mod exasperant. Fie ca vorbim de propaganda nazista si fascista, care era prin excelenta antisemita, fie ca vorbim de ultima parte a domniei sangeroase comuniste a lui Stalin in URSS, unde politicile antisemite erau la ordinea zilei, antisemitismul a reprezentat o constanta in politica secolului al XX-lea.

In secolul al XXI-lea, o data cu impunerea politicii neoliberale la nivelul intregii lumi, antisemitismul a devenit un act condamnabil, avand in vedere asa-zisul genocid comis asupra evreilor de-a lungul timpului. In zilele noastre, a fi antisemit este un act condamnabil. Totusi, neoliberalismul uita un lucru esential specificat in doctrina sa: libertatea de exprimare. Cele doua idei se bat cap in cap: nu ai voie sa fi antisemit, pentru ca acest lucru presupune xenofobie, si pe buna dreptate, asa este. Presupune ostilitate si aversiune fata de poporul evreu. Totusi, libertatea de exprimare, promovata de neoliberalism, presupune ca orice om de pe aceasta planeta are voie sa aiba orice opinie doreste, atata timp cat nu afecteaza pe nimeni si si-o exprima in mod liber. Chiar si una ... antisemita.

Bun, acum sa revenim la termenul multiculturalism. Printr-o sinonimie relativa, acest termen poate fi asociat cu diversitate culturala. Diversitatea culturala reprezinta un alt pilon al politicii neoliberale si presupune toleranta fata de celelalte popoare ale planetei. Multiculturalismul este incurajat in toate tarile Europei, iar din aceasta diversitate culturala poate rezulta un creuzet periculos care poate distruge, la un moment dat, fibra omogena nationala a statelor europene. "No problem", spun promotorii multiculturalismului, deoarece toti cetatenii alogeni spatiului cultural al statului respectiv vor fi impamanteniti acolo, li se va acorda cetatenie si vor fi asimilati de populatia autohtona. Oare asa sa fie? Acest subiect implica o alta discutie ulterioara, care nu face obiectul acestui articol.

Acum sa ajungem la statul Israel: diversitatea culturala in sanul poporului evreu, si in spiritul autoritatilor israeliene, nu prea exista. A fi evreu, a fi sionist nu inseamna a fi promotor al multiculturalismului. Totusi, majoritatea oamenilor de cultura evrei din afara Israelului promoveaza in mod propagandistic ideea de diversitate culturala in statele europene unde isi gasesc residenta. Insa acesti intelectuali, promotori ai multiculturalismului, oare cunosc realitatea din Israel?

Haideti s-o spunem drept: Israel este condus de un guvern nationalist sionist, al carui prim-ministru este Benjanim Netanyahu. Sionismul reprezinta politica de stat in Israel. Pentru a face o paralela, sionismul reprezinta pentru evrei ceea ce pentru restul popoarelor ar presupune ultra-nationalismul, adica o politca de extrema dreapta. In concluzie, statul Israel este condus de promotori ai politicii de extrema dreapta. Ce presupune extrema dreapta, conform ideilor lansate in mod propagandistic si sustinute chiar de evrei? Xenofobie! Hm .. Interesant. Sionism=xenofobie?!

Cazul Fasia Gaza este elocvent: segregatie rasiala, in toata regula! Palestinienii din Fasia Gaza sunt tinuti ca la inchisoare acolo, cu ziduri despartitoare, si nu sunt lasati sa circule liber in Israel! Mai mult, evreii colonizeaza Fasia Gaza, ceea ce presupune ca nici macar la ei acasa palestinienii nu sunt lasati sa traiasca! Asta imi suna a Apartheid! Exact asa procedau autoritatile rasiste sud-africane inainte de 1990, cand majoritatea populatiei din Africa de Sud era supusa discriminarii si xenofobie de un guvern rasist condus de o mana de nativi belgieni! In Africa de Sud a exista un Nelson Mandela care a rezolvat problema, dar pe cetatenii palestinieni cine sa-i apere?!

Mai mult decat atat, problema imigratie in Israel este una interesanta, deoarece imigrantilor nu prea li se acorda drepturi! Emigrantii etiopieni, in speta, dar mai ales cei africani, sunt discriminati si nu beneficiaza de sanse egale cu cetatenii evrei! Asadar, unde e rasismul? La "semiti"! Venind ca o concluzie, antisemitismul si multiculturalismul nu se bat chiar cap in cap. Avand in vedere ca evreii nu tolereaza diversitatea culturala in propria tara, semitismul si sionismul vin in contradictie cu diversitatea culturala si rasiala, iar prin deductie logica, multiculturalismul presupune un fel de "anti-semitism" si "anti-sionism". Interesant, nu?! Pentru o edificare completa, puteti vedea acest film deosebit de interesant: AntiRacist Hitler!





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu