vineri, 28 iunie 2013

28 iunie 1940!

28 iunie 1940 va ramane drept cea mai neagra zi din istoria recenta a Romaniei. Consecinta a Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, Romania a fost ciopartita: URSS ne-a luat Basarabia si Bucovina de Nord, in timp ce Ungaria, cu acordul nazistului Adolf Hitler si a liderului Italian fascist Benito Mussolini, ne-a rapit Transilvania de Nord. Totodata, Bulgaria ne-a rapit sudul Dobrogei, Cadrilaterul.

Dar ce prevedea Pactul Ribbentrop-Molotov? Pe langa ciopartirea Romaniei, care a fost in primul rand dorinta lui Stalin - el isi dorea cu orice pret recuperarea Basarabiei, care fusese ocupata de Rusia Tarista in 1812, dar a intrat in component Romaniei la 1 decembrie 1918, el a mai avut in vedere si anihilarea Poloniei, care practic a avut loc in Al Doilea Razboi Mondial, fiind impartit intre Hitler si Stalin, conform odiosuui pact.

 Mergand in istorie, realizam ca Basarabia a fost mereu pamant romanesc. De fapt, in Evul Mediu, vorbim de 3 state romanesti: Transilvania [Ardealul, Maramures, Crisana si Banat], Tara Romaneasca [Muntenia si Oltenia], si Moldova, care cuprindea si Basarabia si Bucovina de Nord, pe langa Dobrogea, care facea parte din Imperiul Otoman, dar era locuita in majoritate de romani.

Daca Cadrilaterul era o regiune cu populatie preponderent bulgara si anexarea ei la Bulgaria este intr-o oarecare masura justificata, deoarece Cadrilaterul a fost obtinut ca prada de razboi in urma celui de-al doilea razboi balcanic din 1913, celelalte teritorii romanesti rupte de la Patria-Mama au fost si vor apartine, de drept, intotdeauna romanilor! Doar Transilvania de Nord a fost recuperata, cu sacrificii imense, insa problema e departe de a fi solutionata: Tinutul Secuiesc ramane o zona critica a statului national roman, iar atitudinea autoritatilor romanesti denota tradare nationala. Romanii de-acolo trebuie protejati de compatriotii lor, deoarece actiunile iredentiste, fasciste si xenofobe maghiare nu se mai termina!

Cat despre Basarabia si Bucovina de Nord, ele nu au mai putut fi recuperate. Ne dorim din tot sufletul macar recuperarea Basarabiei, care nu mai este Basarabia de odinioara, deorece sovieticii au avut grija s-o redefineasca din punct de vedere teritorial. Sudul Basarabiei [judetele Bolgrad, Cetatea Alba si Ismail, cu cetatile Chilia si Cetatea Alba], au intrat in componenta Ucrainei, in timp ce Republica Moldova de azi a primit Transnistria. Evident, regiunea separatista condusa de la Tiraspol este majoritar rusofona, si s-a proclamat drept regiune autonoma. Din acest motiv, in cazul in care unirea Basarabiei cu Romania va avea loc, se prea poate ca Transnistria sa isi obtina independenta, sau sa intre in cadrul Federatiei Ruse, avand in vedere stationarea Armatei 14 rusesti in aceasta regiune,

Bucovina de Nord si sudul Basarabiei sunt parte a Ucrainei, si cu greu vor putea fi recuperate. Insa putem face ceva in privinta Insulei Serpilor: renegocierea tratatului din 1997 cu Ucraina ar putea solutiona problema romano-ucraineana in favoarea statului roman. Pe de o parte, avem avantajul apelor teritoriale, deoarece Insula Serpilor se gaseste in cadrul apelor romanesti, iar pe de alta parte, Romania este membru NATO si UE, in timp ce Ucraina isi doreste sa intre in aceste structuri euro-atlantice, parte a politicii de dizidenta fata de Rusia.

Asadar, trebuie sa avem speranta ca totul se va rezolva cu bine, si Basarabia va redeveni pamant romanesc! Asa sa ne ajute Dumnezeu! Pana una alta, Actiunea 2012 a comemorat 28 iunie, printr-un flash mob. Iata ma multe detalii:

http://stiri.tvr.ro/flash-mob-pentru-basarabia-dupa-73-de-ani-oameni-in-negru-cazuti-morti-in-centrul-capitalei_32247.html



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu