joi, 13 septembrie 2012

Brazilia, India, America Latina

O importanta anexa o comporta si statele "neafiliate", si anume cele din America Latina, dar si India. Aceste state sunt independente de influenta occidentala si nu accepta sa fie dominate de nimeni. Ele isi asigura independenta, prin politici proprii. Haideti sa le luam pe fiecare in parte, dupa importanta. Dupa cum putem vedea, India este un caz aparte. India s-a dezvoltat intr-un mod radical: cei bogati au ajuns multi-miliardari, cei saraci sunt la limita subzistentei, si duc o viata mizera. Tiganii nostri au venit din India. Nivelul tiganilor din Romania este cu mult mai ridicat, din punctul de vedere al civilizatiei, decat cel al paturii sarace din India!

In schimb, marii magnati conduc India, iar populatia de mai bine de 1 miliard de locuitori nu este de neglijat. Mai mult, prietenia dintre India si China face ca schimburile comerciale sa fie numeroase. India a ajuns un stat puternic al Asiei, fie datorita turismului, fie datorita faptului ca investitiile indiene sunt din ce in ce mai pregnante in lume: Europa (in Romania e Mital Steel, la Galati), S.U.A., America Latina. Asadar, India este un stat puternic, demn de luat in seama pe viitor.

Brazilia si Argentina sunt state prospere ale Americii Latine, influentat de civilizatia occidentala. De altfel, spaniolii si portughezii au creat aceste state. Din acest motiv, relatiile Braziliei cu Portugalia sunt cat se poate de stranse. Mai mult decat atat, exista o "alianta portugheza": Brazilia, Angola, Portugalia. Argentina e un model de succes, de depasire a crizei economice. Aceste state, desi comporta influenta vestica, au si un puternic spirit aparte, al culturii latino, cu puternice influente africane. Asta in cazul Braziliei, pentru ca Argentina este prin excelenta latina: relatii stranse cu Spania si Italia.

Venezuela si Cuba sunt state aparte, care, desi resimt influenta occidentala, dar mai ales cea latina, prezinta un model socialist ce se opune capitalismului american. Se stie ca marile revolutii din America Latina au avut ca baza aceste state. Hugo Chavez si Raul Castro sunt doi lideri socialisti ce se opun politicii americane. Alte state angrenate in aceasta chestiune sunt Bolivia, Peru sau Columbia, state in care cartelul de droguri are o importanta decisiva. Mexic este de asemenea raliat la interesele sud-americane, si duce o politica ostila fata de S.U.A. Se stie rivalitatea istorica dintre cele doua state vecine, inca de acum 3-4 secole.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu