sâmbătă, 8 septembrie 2012

Michael Moore!

Michael Moore este un binecunoscut regizor, implicat politic intr-o campanie acerba de scoatere la lumina a adevarului din spatele acestui capitalism salbatic, care duce omenirea spre marginea prapastiei. Este un luptator impotriva imperialismului capitalist, a canibalismului economic si a luptei neincetate pentru profit, bani si putere. Michael Moore promoveaza o lume mai buna, o lume bazata pe camaraderie, pe intrajutorare.

Spre exemplu, ce-ar fi daca o companie n-ar mai fi condusa de un unic patron sau de un consiliu director, ci de proprii ei angajati? Ar insemna ca oamenii ar putea decide ei singuri pentru compania lor, nu ar mai exista invidie si dorinta de a avansa in posturile de conducere. De ce? Simplu, posturile de conducere nu ar mai exista. Toti ar fi egali. Fiecare angajat ar fi propriul sau patron. Ce ar insemna acest lucru? Decizii luate in comuniune, intr-un mod cat se poate de democratic. Practic s-ar reveni la definitia clasica a democratiei: "puterea poporului".

Michael Moore propune un astfel de model, si da exemplu unei brutarii din Los Angeles, unde acest mecanism functioneaza perfect, iar brutaria are profit in fiecare luna. Evident, vorbim de o afacere sau intreprindere cu maxim 10 persoane, ceea ce presupune un ritm al deciziilor mai rapid. Ar putea fi totusi extinsa aceasta teza catre o companie mare? Desigur. Intr-adevar, deciziile ar fi luate intr-un mod mai lent, dar s-ar putea perfecta un sistem de vot astfel incat fiecare decizie sa fie luata de toti angajatii. E un fel de implementare a sistemului de "socios", existent la cateva cluburi de fotbal importante din Europa. Cel mai bun exemplu este FC Barcelona, echipa momentului in fotbalul mondial, unde deciziile sunt luate de toti cei care cotizeaza la acest club.

Extinzand teza lui Moore, la nivelul echipelor de fotbal, vom avea de-a face cu urmatoarea situatie: un club de fotbal condus de proprii suporteri, care se implica activ in viata echipei, care sunt capabili sa realizeze transferurile si sa aduca la club jucatorii preferati. Oare nu s-ar satisface astfel dorintele fanilor? Desigur ca da! Extinzand la nivelul societatii, Michael Moore promoveaza o societate fara clasa, socialista (si nu comunista!), in care toate deciziile la nivelul natiunii sa fie luate de locuitorii ei. Ce-ar insemna acest lucru? Revenirea la democratia ideala ateniana! Intr-adevar, numarul mare de oameni face ca acest sistem politic sa fie implementat cu greu. Insa ideea este foarte buna si ar da raspunsul problemelor cu care se confrunta societatile din ziua de azi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu