duminică, 9 septembrie 2012

Republica Moldova!

Reîntors dintr-o delegație recentă din Republica Moldova am citit cu mare interes un material din presa națională despre Gorbaciov și defuncta URSS. După experiența basarabeană am înțeles mai bine jocurile politice antiromânești de la răsărit de Prut. "De sărbătorile naţionale e bine să ne bucurăm, dar fără să ne pierdem capul, totuşi. Pentru că acum 21 de ani URSS nu a dispărut, după cum atestă istoria contemporană. Imperiul sovietic este bine mersi şi astăzi.", susţine cunoscutul comentator politic Petru Bogatu, pe blogul personal.

Potrivit lui Bogatu, n-a existat niciodată o catastrofă geopolitică, despre care vorbeşte Vladimir Putin, deplângând decesul Uniunii Sovietice. “Am asistat cu toţii, în schimb, la sfârşitul mileniului trecut, la o uriaşă şi impardonabilă înşelătorie politică”, afirmă comentatorul. Petru Bogatu îl citează pe cunoscutul disident rus Pavel Stroilov, care a copiat arhiva lui Gorbaciov şi care demască poate cea mai mare mistificare a secolului XX. Imperiul răului şi Kominternul, probează Stroilov, au reuşit să supravieţuiască, înscenându-şi propria moarte.

“De fapt, arată disidentul rus, Kremlinul punea la cale în anii 1989-1991 crearea Uniunii Socialiste Europene, un plan asupra căruia Mihail Gorbaciov convenise anterior cu François Mitterand. Ei o numeau eufemistic: „Europa, casa noastră comună”, slogan care prin 1990, de altfel, era inscripţionat pe toate gardurile din Chişinău. Liderul sovietic şi preşedintele francez pomeneau adesea în convorbirile lor că Europa de Est trebuie făcută sandvici între Comunitatea Europeană şi Uniunea Sovietică, ca să rămână sub influenţa Kremlinului. Planurile kominterniste ale lui Gorbaciov fuseseră date peste cap de falimentarea rapidă şi intrarea în comă a URSS.

Am observat în Republica Moldova un spațiu public influențat puternic de cultura rusă și controlat de economia Moscovei. Mulți basarabeni văd integrarea în Uniunea EuroAsiatică, alături de Rusia, Belarus, Kazahstan, Ucraina sau Turkmenistan, o posibilă cale de dezvoltare economică, prin șantajul gazelor și petrolului. Șantajul cu Transnistria se pare că prinde bine puterea de la Chișinău în chingiile intereselor rusești. Numai când basarabenii vor înțelege că Transnistria nu mai este parte a Republicii Moldova, ci un factor de control rusesc, numai atunci ar putea exista premisa unirii a ceea ce a rămas din Basarabia cu Țara Mamă, România.

Deocamdată după cum am observat elita politico-economică de la Chișinău e controlată de agenturile rusești din cultură, economie și alte domenii. Parlamentarii, miniștrii, directorii generali, ambasadorii din Republica Moldova se simt bine în funcțiile lor plătite gras de statul artificial și nu vor să renunțe la ele pentru a se uni cu România, ca să devină consilieri locali, județeni sau simpli funcționari subordonați administrației de la București.

Administrația de la Chișinău e o piedică majoră în unirea Basarabiei cu România. Le convine sprijinul dublat și  de la Moscova și de la București. Pe cursele cu autocarul din Basarabia sau dinspre Chișinău spre Cluj-Napoca am observat că călătorii vizionează nu filme românești sau americane, ci filme rusești care nu sunt titrate.

(Sursa: http://www.schimbare.info )



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu