miercuri, 27 iunie 2012

Ziua Drapelului!

Cati dintre voi s-au intrebat de ce simbolul national al Romaniei il reprezinta tricolorul, iar tot ceea ce ne defineste pe noi ca popor se rezuma la cele trei culori: rosu, galben si albastru?! De ce rosu, galben si albastru sunt culorile noastre nationale si nu "rosu, alb si albastru", ca la francezi, americani sau olandezi? Bun, legat de tricolorul romanesc, acesta a preluat intrucatva modelul francez, pentru ca generatia de la 1848, care l-a creat, fusese educata la Paris. Si la o privire mai atenta, galbenul ajunge sa devina culoarea care ne defineste ca natiune. Tricolorul Romaniei difera de cel al Frantei prin culoarea din mijloc: galben, in loc de alb.

Insemnatati se pot gasi multe. Rosul poate reprezenta sangele varsat de eroii nostri pentru apararea patriei, poate insemna sangele latin ce inca ne curge in vine, poate trimite la culoarea purpurei, a Imperiului Roman. Daca stam sa analizam, toate statele latine europene au in componenta drapelului rosu: Franta, Portugalia, Spania, Italia.

Galben reprezinta culoarea specifica tarii noastre, poate insemna belsugul dat de ceea ce a fost candva "Granarul Europei", sau poate semnifica soarele sfant de pe cer, sau poate semnifica aurul din muntii romanesti. Albastrul este destul de clar, semnifica cerul sau marea, Marea Neagra, ce-i drept. Natiunile care au iesire la mare au, de regula, in componenta drapelului, culoarea albastra: Franta e un exemplu, Grecia un alt exemplu, Rusia la fel, sau Finlanda. Cam atat despre drapelul national, acestea ar putea fi semnificatii ale culorilor! Respectati drapelul national ca simbol suprem al acestei natiuni, in care v-ati nascut!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu