miercuri, 9 mai 2012

Modelul Athletic Bilbao!

Una din finalistele Ligii Europa, Athletic Bilbao, încă se împotriveşte tendinţelor cosmopolitie şi globaliste din fotbalul modren, încercând să conserve identitatea proprie a clubului fanion din Ţara Bascilor. 

Oficialii au păstrat tradiţia unei politici de transferuri care permite achiziţionarea doar de jucători basci, dovedind astfel că se poate face performanţă şi fără a se apela la “mercenari” din toate colţurile lumii. Mai mult, în toată istoria de 114 ani a clubului au existat doar doi stranieri, unul dintre ei, francezul Bixente Lizarazu, având însă puternice rădăcini basce. 
 
În acest moment, la Athletic mai este doar un fotbalist care este doar pe jumătate basc. Fundaşul Jonas Ramalho, de 19 ani, este născut şi crescut în Ţara Bascilor, dar unul dintre părinţii săi este de origine angoleză. Un alt lucru inedit este şi faptul că Atletico Madrid, cea de a doua finalistă, a fost fondată în 1903 de studenţii basci aflaţi în capitala Spaniei şi cărora le era dor de clubul lor de acasă.

Stadionul lui Athletic Bilbao,  San Mames, este cel mai vechi din Primera Division şi cu excepţia granzilor Barca şi Real, bascii au singura echipă care nu a retrogradat niciodată iar într-un clasament all-time se află pe locul 4 în fotbalul spaniol.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu