sâmbătă, 24 martie 2012

Corneliu Zelea Codreanu!

Am ales sa prezint o personalitate de marca a istorie nationala. Comunistii i-au terfelit imaginea si l-au transformat din erou national in criminal si tradator de patrie! El este Corneliu Zelea Codreanu:

Corneliu Zelea Codreanu s-a născut la 13 septembrie 1899 la Huși. În 1923 fondează împreună A. C. Cuza Liga Apărării Naționale Creștine (L.A.N.C.). Din cauza unor disensiuni apărute în L.A.N.C., Codreanu se desprinde de mișcare și, împreună cu Ion Moța, Corneliu Georgescu, Ilie Gârneață și Radu Mironovici, fondează mișcarea paramilitară „Legiunea Arhanghelul Mihail”. În anii următori, au loc o serie de manifestații ample împotriva „corupției parlamentare, a evreilor și a comunismului”.

Codreanu, pentru a-i atrage pe țărani la ideologia sa și pentru a le obține voturile, vizitează satele îmbrăcat în costum național și călare pe un cal alb. În 1931 este ales în parlament deputat de Neamț, obținând, conform documentelor vremii, 11.300 voturi valid exprimate. În 1932, devine pentru a doua oară parlamentar, candidând în județul Tutova, cu 5.600 de voturi.

Codreanu a imprimat, ca trăsătură fundamentală a Legiunii Arhanghelul Mihail, promovarea ortodoxismului naționalist, stabilind o legătură structurală între creștinismul ortodox și „românitate”. 
În urma unui răspuns dat lui Nicolae Iorga care luase poziție față de Mișcarea Legionară („ești un necinstit sufletește”), este trimis în instanță pentru ultraj adus unui demnitar în exercițiul funcțiunii Condamnat la șase luni detenție, în luna mai 1938 este rejudecat și condamnat la zece ani de muncă forțată

În noaptea de 29/30 noiembrie 1938 Codreanu este omorât (sugrumat), împreună cu alți 13 legionari (Nicadorii și Decemvirii), de jandarmii care îi transportau pe deținuți la închisoarea Jilava. Incidentul a avut loc în pădurea Tâncăbești, din apropierea Capitalei. Motivul oficial a fost o încercare de evadare, dar s-a dovedit ulterior prin mărturiile participanților că motivul real a fost constituit de un ordin direct al lui Carol al II-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu