marți, 27 martie 2012

Ziua Unirii Basarabiei!

Aceasta zi de 27 martie poate este cea mai importanta zi din istoria Basarabiei! Este ziua in care Basarabia s-a unit cu Romania, in anul 1918, si momentul de la care a inceput procesul de unificare teritoriala a tuturor provinciilor romanesti si a inceput implinirea sfantului ideal national milenar! Voi spilcui cate ceva din istoria nationala, dupa cum urmeaza:

La 3 aprilie 1917 s-a constiuit, la Chisinau, Partidul National Moldovenesc, care a condus Miscarea de Emancipare a Romanilor din Basarabia, condus de Vasile Stroescu. Organul de presa, intitulat "Cuvant moldovenesc", a avut drept efect promovarea romanismului in randurile cetatenilor basarabeni si a ideilor unioniste. La 20-27 octombrie 1917 s-au desfasurat "Congresul ostasilor moldoveni", care a decis autonomia Basarabiei si constituirea Sfatului Tarii, condus de Ion Inculet.

La 2 decembrie 1917, Sfatul Tarii a proclamat Basarabia drept "Republica Democrata Moldoveneasca Autonoma", in cadrul Republicii Federative Ruse. Totodata, s-a constituit Consiliul Directorilor, condus de Petru Erhan. Primul presedinte al republicii a fost Ion Inculet. La 24 ianuarie 1918, Basarabia si-a proclamat independenta, in urma dezorganizarii marelui imperiu rus, ca urmare a Revolutiei bolsevice. Aceasta decizie a fost luata pentru a stopa jafurile comise de soldatii rusi, in retragerea lor de pe front.

Curentul unionist a luat amploare in urmatoarele 2 luni, iar la 27 martie 1918 a fost adoptata de Sfatul Tarii, "Declaratia de Unire cu Regatul Romaniei", ceea ce a reprezentat unirea Basarabiei cu patria-mama si inceputul procesului de reintregire a neamului. In 1918 a durat doar 2 luni de la independenta Basarabiei pana la unirea cu patria-mama. Asteptam de 21 de ani, de data aceasta, oare cat mai asteptam?! Sa speram ca asteptarea va lua sfarsit, iar 27 martie va reprezenta, inca o data, unirea Basarabiei cu Romania!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu