joi, 29 martie 2012

Se va repeta Miscarea Legionara?

Se va repeta Miscarea Legionara? Voi prelua un articol de la ziarul "Adevarul", pentru a nu fi acuzat de fascism, xenofobie, sau pentru faptul ca aduc pareri personale despre Miscarea Legionara!

Afirmaţia conform careia Miscare Legionara va reveni, oarecum socanta, nu aparţine unui fost legionar, nici măcar unui stâlp al Noii Drepte. E lansată  de nimeni altul decât Nicolae Breban, scriitor, eseist, publicist, conducător de gazete, într-un cuvânt, o personalitate a vieţii noastre intelectuale, recunoscută prin modernitatea şi, de ce nu?, chiar cartezianismul gândirii.

Nicolae crede într-o repetare în viitor a momentului interbelic Mişcarea legionară, cel dominat de Corneliu Zelea Codreanu, şi nu cel aparţinând lui Horia Sima - pentru că identifică în acest moment o tresărire de proporţii a nevoii româneşti de afirmare a identităţii naţionale.

Fără a micşora aspectele negative ale Mişcării legionare ca moment precis în Istoria României, Nicolae Breban vede drept esenţă a acestei organizaţii: „Înaintea celor patru dictaturi care i-au urmat în istoria contemporană a României, Mişcarea legionară pare unica deţinătoare a unei voinţe reale, curate, de înnoire, de «moralizare» a vieţii politice - atât de actuale azi! - de conştientizare a unei anumite «misii» a Românului, ce curge prin veacuri şi de care au vorbit nu puţin paşoptişti sau corifei ai Şcolii Ardelene."  

Am stârnit indignarea bolşevică a multor talibani ai democraţiei afirmând la emisiunea „Profesioniştii" a Eugeniei Vodă că extraordinara putere de seducţie exercitată de Mişcarea legionară în rândurile tinerilor de la vremea respectivă şi-a avut cauza în polemica subînţeleasă sau făţişă cu tarele politicianismului interbelic: imoralitatea, corupţia, oportunismul, traseismul., a afirmat Nicolae Breban!

Nu se stie daca vorbele lui se vor adeveri, dar daca s-ar adeveri, n-ar insemna decat o trezire morala a poporului roman, pentru ca este cazul sa cunoastem istoria reala, nu cea prezentata de comunisti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu