sâmbătă, 21 aprilie 2012

Moneda euro

Romania doreste sa adopte moneda euro si sa renunte la moneda traditionala de sute de ani, leul. Conform “Programului de convergenta 2012″, aprobat saptamana aceasta de Guvernul Romaniei printr-un memorandum, Romania va adopta euro in 2015. Alte prevederi se refera la reducerea deficitului structural sub 0,7% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2014 si intrarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM) II, in perioada 2013-2014.

Romania pare a fi singura tara UE din afara zonei euro care sa vrea sa mai adere, state precum Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Cehia spunand sub o forma sau alta ca nu se grabesc sa faca acest lucru pana cand nu va fi rezolvata criza datoriilor europene. Mai mult, statele slabe din zona euro, cum ar fi Grecia, au ajuns sa vada apartenenta la uniune ca pe o povara. Nu doar ca intrarea in zona euro nu mai prezinta niciun avantaj, insa Romania este si total nepregatita pentru a face acest pas.

Situatia din Grecia, cum am spus, este elocventa. Grecia vrea sa renunte la euro. Voi relata o experienta personala: am fost in Grecia, inainte sa adere la euro, in 2000, si mai apoi in 2008, iar in aceasta tara, dupa aderarea la euro, preturile au crescut de 10 ori! Salariile au crescut poate cu cel mult 50%, iar la noi, in cel mai bun caz au stagnat fata de 2000, iar preturile au crescut, chiar daca am avut leul, si nu euro. Daca vom adera la euro, si mai mare va fi nenorocirea, si nivelul de trai si mai mic. Ar fi o complicare inutila a existentei! Vorba romanului: Chelului tichie de margaritar ii trebuie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu