duminică, 16 septembrie 2012

Anglia, divort de UE!

Cea mai importantă bancă japoneză a întocmit un raport despre care analiştii financiari britanici spun că este unic, despre schimbările inevitabile care se vor produce în relaţiile Bruxelles-Londra, şi care foarte posibil se vor termina cu o retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Este pentru prima dată când o bancă de talia băncii nipone Nomura scrie un raport atât de dur despre relaţia din ce în ce mai proastă dintre Marea Britanie şi Europa, zdrobită de criză. Raportul a fost scris de către Alastair Newton, un fost diplomat englez şi fost şef al echipei G7 a lui Tony Blair.

În raport se precizează că „criza din zona euro a alimentat sentimentele eurosceptice în Marea Britanie. Răspunsul guvernului britanic la criză prin încurajarea unei integrări mai bune în zona euro şi totodată căutând să menţină o relaţie distantă cu UE, a aprins flăcările euroscepticilor," informează CNBC. Conform analiştilor niponi, următoarele săptămâni ar putea fi critice pentru evoluţia crizei europene. „Evenimentele din UE ar putea pune presiune pe guvernul britanic să se angajeze ferm pentru organizarea unui referendum pe tema rămânerii în UE." Newton spune că în momentul de faţă nu se cunoaşte dimensiunea impactului economic asupra Marii Britanii, dacă va ieşi din Uniune.

La fel cum în unele căsnicii se întâmplă ca în timp soţii să se îndepărteze unul de celălalt, aşa s-a întâmplat şi între Anglia şi UE, deşi niciodată nu a existat mare iubire între cele două. Din 1973, când Marea Britanie a aderat la UE, relaţiile între cele două s-au schimbat şi Uniunea în sine s-a schimbat, mai ales pe fondul crizei economice. Partidul Conservator este de părere că a venit momentul pentru ca britanicii să îşi reevalueze votul prin referendum. Însă premierul David Cameron se fereşte de un an de zile să lase o asemnea decizie în mâna populaţiei, deşi se află sub presiuni constante din interiorul partidului, iar conform raportului Nomura, populaţia ar fi la fel de nemulţumită ca guvernul britanic de relaţia cu Uniunea Europeană.

Scenariul părăsirii UE nu este deloc acelaşi lucru cu o eventuală ieşire a Greciei din UE, pentru că Marea Britanie are propria monedă şi îşi controlează singură politica monetară. Ideea de bază este că zona euro se vede din ce în ce mai nevoită să facă paşi drastici către integrare (uniune fiscală, politică etc) pentru a salva euro, făcând imposibilă rămânerea unui stat suveran în „Proiect". Cu alte cuvinte, nu Marea Britanie părăseşte UE, ci UE părăseşte statutul de „club al unor state suverane", cum a fost până acum, susţine Telegraph.

Marea Britanie ar fi nevoită să se întoarcă spre Asia, Americi şi Africa, ceea ce ar fi probabil o strategie mai prosperă, cred mulţi oameni de afaceri britanici, care spun că relaţia cu Europa se va aşeza în timp şi probabil se va dovedi a fi mai bună. Un sondaj comandat de Camera de Comerţ a Marii Britanii arată că 85% din firme nu vor o integrare şi mai profundă în UE, 12% vor să părăsească cu totul structura, iar 47% vor negocierea unei relaţii mai libere cu Uniunea, relatează Daily Mail.

(Sursa: Semnele Timpului )


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu