miercuri, 19 septembrie 2012

"Libertatea" americana

Dezvăluirile WikiLeaks nu ar fi fost niciodată posibile fără Bradley Manney, soldatul care, în așteptarea procesului, este ținut de 9 luni în „condiții degradante și inumane, ilegale și imorale”. America îi dă o „lecție” celui care i-a dat bătăi de cap și o avertizare oricui ar mai îndrăzni ceva similar. 

Soldatul Bradley Manning, acuzat de facilitarea scurgerilor de informații guvernamentale către WikiLeaks, este închis 23 din 24 de ore în celula sa. În ora rămasă are voie să se plimbe în cerc într-o cameră goală. În timpul zilei nu are voie să doarmă sau să se relaxeze și este obligat să răspundă afirmativ, din 5 în 5 minute, la întrebarea: „Ești OK?”. Iar noaptea trebuie să răspundă la aceeași întrebare ori de câte ori se întoarce cu spatele spre ușă sau când își acoperă fața de gardieni cu o pătură. În ultimele săptămâni, Manning a fost obligat să doarmă și să iasă dezbrăcat în fața celulei pentru inspecție.

Manning nu a fost judecat și condamnat. De fapt, el așteaptă de 9 luni de zile, într-o bază militară din Virginia, să se înfățișeze înaintea Curții Marțiale care îi poate da chiar sentința capitală. Starea de sănătate a soldatului s-a deteriorat serios, conform unui reportaj msnbc. Raportorul ONU privind tortura, Manfred Nowak, investighează cazul, iar Amnesty International a denunțat restricțiile care îi sunt impuse soldatului american drept o încălcare a drepturilor omului.

Departamentul de Stat american are însă o viziune globală asupra dreptății și drepturilor omului. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, deplângea vineri „reținerile arbitrare” de la Beijing, cu referire specială la artistul Ai Weiwei, un critic deschis al guvernului chinez, reținut și practic dispărut din 3 aprilie. Ministrul de externe chinez a declarat cu nonșalanță totală că Ai Weiwei este investigat pentru infracțiuni economice și nu trebuie să facă nimeni caz cu privire la drepturile omului. În special Statele Unite, cărora China le-a transmis un mesaj apăsat: Nu avem nevoie de predicile voastre despre drepturile omului, câtă vreme aveți propriile lipsuri severe în protejarea acestor drepturi.

Contextul duce cu gândul la dictonul nostru, „Hoțul strigă hoții”, iar palma arde cel mai tare peste obrazul lui Obama. Președintele, el însuși specialist în drept constituțional, a insistat că soldatul este deținut în condiții „potrivite și conforme cu standardele noastre de bază”, în timp ce profesorul său de drept constituțional, Laurence Tribe, se numără printre cei 250 de specialiști în drept, semnatari ai scrisorii deschise de protest, care consideră că tratamentul aplicat lui Manning este ilegal, neconstituțional și poate fi socotit tortură. Luna trecută, P.J. Crowley a demisionat din funcția de purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, după ce a etichetat administrarea cazului Manning ca „ridicolă, contraproductivă și stupidă”.

Obama a venit la Casa Albă cu aura unui lider elocvent și mai ales moral. Acum însă, autorii scrisorii deschise, profesorii Bruce Ackerman de la Yale și Yochai Benkler de la Harvard, se întreabă, cu un gust amar, dacă Obama, ca șef suprem al armatei, atinge măcar „standardele fundamentale ale decenței”.

Cele mai dezastruoase scandaluri legate de președinți americani au avut loc în al doilea mandat al acestora, îmi atrăgea atenția zilele trecute un profesor american – adică, pe măsură ce timpul trece, chiar și cei mai buni președinți par să se rupă de idealurile în care credeau și de realitatea oamenilor de rând. Pe de altă parte, prizonierii irakienii uciși sau torturați de soldații americani, închisorile secrete ale CIA în Europa te ajută să înțelegi de ce uneori SUA și China nu sunt deloc „a lumii două fețe”, ci, mai degrabă, capul și pajura aceleiași monede atinse inevitabil de influența corupătoare a puterii.

(Sursa: Semnele Timpului )


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu