marți, 25 septembrie 2012

Limba noastra e-o comoara!

Limba romana a fost declarata limba regionala in satul ucrainean Bila Tserkva (Biserica Alba) din raionul Rahiv (Rahau), aflat in regiunea Transcarpatia. Astfel, limba romana va fi utilizata in activitatile oficiale si in actele administrative. Conform Interfax, care citeaza informatii de pe site-ul oficial al deputatului Ghenadi Moskal, decizia ca limba romana sa devina limba regionala a fost adoptata de catre consiliul local din Biserica Alba la data de 14 august. Moskal a purtat deja corespondenta oficiala in limba romana cu presedintele consiliul local din localitate, George Berinde.

Biserica Alba este unul dintre cele cinci sate din Rahau unde majoritatea populatiei este de origine romana. Potrivit recensamantului din 2001, 11,6% dintre locuitorii raionului Rahau, adica 10.500 de oameni, sunt vorbitori de limba romana. Raionul Rahau, alaturi de raionul Teceu, fac parte dintr-o zona cunoscuta si sub numele de Maramuresul de Nord. De altfel, in Evul Mediu, jumatatea estica a Transcarpatiei facea parte din voievodatul romanesc al Maramuresului, devenit ulterior comitat, dupa cucerirea maghiara. Delegatii importante din satele Maramuresului de Nord au participat, in 1918, la adunarea de la Alba Iulia, cerand includerea intregului Maramures in granitele noii Romanii, ceea ce nu s-a intamplat, din cauza opozitiei marilor puteri semnatare ale Tratatul de Pace de la Paris.

Potrivit legislatiei ucrainiene, statutul de limba regionala poate fi obtinut de vorbitorii nativi ai acesteia numai daca sunt intr-un numar mai mare de 10% din totalul populatiei unei regiuni. Legea in acest sens a intrat in vigoare pe 10 august 2012. Pe langa romana, mai au statut de limba regionala rusa, maghiara si moldoveneasca, cea din urma fiind utilizata in satul Tarasivti din raionul Cernauti.

(Sursa: FrontPress )


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu