sâmbătă, 22 septembrie 2012

Julian Assange!

În prima sa apariţie publică după 60 de zile petrecute în Ambasada Ecuadorului din Londra, ziaristul australian  Julian Assange i-a cerut preşedintelui american Barack Obama să înceteze „vânătoarea de vrăjitoare" împotriva Wikileaks. Apoi, el le-a mulţumit îndelung susţinătorilor săi englezi, aflaţi în faţa ambasadei, dar şi Ecuadorului, o ţară care s-a „ridicat pentru dreptate". Totodată, Assange a mulţumit şi altor ţări din America Centrală şi de Sud, precum Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, El Salvador, Honduras, Mexic, Nicaragua, Peru, Venezuela

În cursul zilei de sâmbătă, John Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe nu a confirmat un interes special al americanilor în ceea ce îl priveşte pe Assange. În schimb, Earnest a declarat pentru France 24 că Julian Assange este o problemă ce trebuie rezolvată de guvernele britanic, suedez şi ecuadorian.

Fondatorul Wikileaks a intrat în atenţia publică în anul 2010, când a început să publice pe site-ul său, Wikileaks, documente militare şi diplomatice care au pus într-o lumină proastă diplomaţii americani. Dacă ar ajunge să fie judecat în SUA, Assange ar fi condamnat pentru spionaj şi riscă fie închisoare pe viaţă, fie chiar pedeapsa capitală. În schimb, avocaţii şi susţinătorii săi vorbesc despre încălcarea libertăţii presei, deoarece consideră că era de datoria unui jurnalist să facă lumină în unele probleme legate de războiul din Afganistan.

(Sursa: Semnele Timpului )


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu