joi, 27 septembrie 2012

Delirul!

"Delirul" de Marin Preda este o carte deosebita, publicata de marele scriitor roman in perioada comunista, care a starnit controverse halucinante in randurile comunistilor. De ce? Pentru ca pune intr-o lumina nefavorabila comunismul si, pentru prima data in istoria postbelica, aduce in discutie teme tabu ale acelor vremuri: discutii in legatura cu maresalul Antonescu, marele erou national al poporului roman, si Miscarea Legionara. Pentru prima data, legionarismul este privit intr-un mod mult mai obiectiv, departe de toate dezinformarile comuniste din acea perioada.

Miscarea Legionara, asa cum este prezentata in romanul lui Marin Preda, a fost probabil cea mai populara forta politica a anilor '30 si '40, iar legionarismul a reprezentat curentul social raspandit in randul tinerilor din acele vremuri. Majoritatea s-au inrolat in Legiune, deoarece achesau cu adevarat la valorile nationalismului crestin autentic romanesc si doreau, asa cum a spus si Capitanul Zelea Codreanu, "o Romanie frumoasa ca soarele sfant de pe cer".

Popularitatea legionarilor este exprimata de faptul ca elevii si studentii, in majoritatea lor covarsitoare, dar mai ales elita intelectuala a Bucurestiului anilor '30 - '40, au imbratisat valorile legionare si au militat activ pentru nationalismul romanesc! Jertfa lui Corneliu Zelea Codreanu, din 1939, a reprezentat cel mai bun exemplu de eroism, si a constituit drept un model pentru tinerii legionari!

Intr-adevar, "Delirul" prezinta un fapt abominabil, dar izolat, infaptuit de unul dintre legionari, Victor Balosu. O razbunare personala, in numele "camasii verzi", este condamnabila, pentru ca intineaza idealurile legionarismului. Intr-adevar, dupa cum remarca si personajul Stefan "a lu' Parizianu", acest episod a ramas unul izolat, pentru ca niciun alt roman pur-sange nu a sfarsit la fel cum s-a intamplat cu Dumitru lu' Nae, un caz izolat petrecut in satul Silistea-Gumesti, din Lunca Dunarii! Din acest motiv, "Delirul" ramane o carte controversata si dupa 1989, pentru ca, din miile de stereotipuri care ii condamna pe legionari, este singura care ii pune pe acestia intr-o lumina noua, favorabila!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu