duminică, 23 septembrie 2012

Limba moldoveneasca!

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că nu exclude faptul că din noua Constituţie a Republicii Moldova ar putea lipsi sintagma „limba oficială a statului”.

„Opţiuni sunt foarte multe. Nu am cum să dau soluţii. Sunt mai multe formule care pot fi aplicate. Dar este important ca cei care vor vota textul Constituţiei, ei să ajungă la un compromis şi la un numitor comun. Dar sigur că, să nu se devieze de la spiritul Declaraţiei de Independenţă care este actul fundamental de la care a luat naştere ţara noastră, Republica Moldova”, a spus Alexandru Tănase. Totodata, el a mai spus că nu este o problemă juridică, este o problemă pur politică, prin urmare, şi soluţia trebuie să fie una politică. Anterior, coaliţia de la guvernare s-a pronunţat pentru o Lege Suprema modificată integral.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate :”Eu pledez pentru adevăr, pentru limba română. Dar va fi problematic. Nu cred că cei care flutură secera şi ciocanul prin ţară vor vota o Constituţie în care va fi menţionată limba română drept oficială. Avem nevoie de un referendum pentru a decide cum procedăm. Iar în cazul în care înţelegem că nu merge limba română, atunci să excludem această neclaritate din Legea Supremă. Există multe Constituţii în întreaga lume unde nu este specificată limba”

Premierul Vlad Filat a afirmat că Republica Moldova ar putea avea o nouă Constituţie, în viitorul apropiat. El speră ca proiectul Legii Supreme să fie susţinut de majoritatea parlamentarilor.
Iată ce prevede Constituţia Moldovei:
Articolul 13: Limba de stat, funcţionarea celorlalte limbi
1. Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească funcţionind pe baza grafiei latine.
2. Statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării.
3. Statul facilitează studierea limbilor de circulaţie internaţională.
4. Modul de funcţionare a limbilor pe teritoriul Republicii Moldova se stabileşte prin lege organică.

(Sursa: Schimbarea.info )


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu