Orientul Mijlociu, dar si Orientul Apropiat, mergand spre Marea Mediterana, si continuand cu Africa de Nord, reprezinta zone strategice importante in ceea ce priveste geopolitica mondiala. Practic, bazinul estic al Marii Mediterane se pare ca va reprezenta un eventual "butoi cu pulbere" al lumii. Haideti sa analizam fiecare parte componenenta a acestui puzzle instabil din regiune, cu interesele sale si actiunile pe care le intreprind in acest sens.
Turcia reprezinta un actor crucial in geopolica Orientului Apropiat si Mijlociu! Dintotdeauna, Turcia sau Imperiul Otoman au reprezentat un punct de atractie al marilor puteri mondiale. Se stie ca in urma cu 2-3 secole, "colosul cu picioare de lut" era sustinut, in mod artificial, de marile puteri Franta si Marea Britanie, pentru a contrabalansa influenta Rusiei in regiune. Dupa dezmembrarea totala a Imperiului Otoman, o noua criza mondiala a inceput sa se prefigureze, incet dar sigur, in Orientul Apropiat. Iar punctul culminant este atins in zilele noastre! Petrolul a alimentat aceasta criza si a pus benzina pe foc, in ceea ce priveste conflictele din regiune!
Turcia, in zilele noastre, reprezinta garantia pacii, in momentul de fata, faptul determinat care impiedica izbucnirea unui Al Treilea Razboi Mondial. De ce? Turcia este singurul stat islamic, membru NATO. Turcia este un aliat strategic al S.U.A. in regiune, dar in acelasi timp reprezinta o forta ostila si un contestatar evident al Israelului! Nu degeaba americanii ii accepta drept aliati: orice as in maneca in jocul "de-a soarecele si pisica" cu aliatul Israel este binevenit.
Totusi, relatiile dintre turci si americani sunt destul de tensionate. De ce? Interesul Turciei in Syria. Intr-adevar, turcii fac politica S.U.A. de alimentare a conflictului in Syria, insa ei nu se multumesc cu atat. Ei isi doresc pretentii teritoriale de la Syria si, daca se poate, ocuparea catorva regiuni ar fi binevenite. Americanii trebuie sa ii tina in frau pe turci, pentru ca inflamarea regiunii nu ar fi in interesul administratiei de la Casa Alba. Nu pentru moment. Din acest motiv, actiunile Turciei pe viitor vor fi cruciale in ceea ce priveste geopolitica din estul Marii Mediterane, si nu numai!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu