miercuri, 29 februarie 2012

Razboi fratricid!

Situatia romanilor din Serbia este grava! Si este adevarat, pentru ca romanii de acolo nu sunt respectati ca minoritate nationala. Si chiar nu putem vorbi de minoritate nationala in Timocul de Sus, unde populatia este majoritar romaneasca! Si pe buna dreptate, poate, din punctul de vedere al unui nationalist roman, Romania a oprit aderarea Serbiei la Uniunea Europeana!

Totusi, imi pun eu intrebarea, daca suntem nationalisti in acest domeniu, si foarte bine facem ca ne spunem punctul de vedere, prin intermediul ministrului de externe Leonard Orban, si blocam intrarea sarbilor in U.E., de ce nu facem acelasi lucru in cazul Tinutului Secuiesc, unde se gaseste, ce-i drept, o minoritate romana insemnata. Acum daca o luam cum zic iredentistii maghiari, pe teza lor, ajungem la concluzia ca dreptul "minoritatii" romanesti din Tinutul Secuiesc nu este respectat! Asa ca cerem autonomia romanilor din Tinutul Secuiesc si sanctionarea autoritatilor "maghiare" sau "secuiesti" de acolo! Adica, mai pe romaneste, nu acceptam autonomia sau independenta Tinutului Secuiesc, atata timp cat romanii nostri sunt persecutati in propria tara! Ehei, aceasta problema nu este dezbatuta!

Hai sa mergem in nord, in Bucovina. Ce-i drept, Ucraina nu e in Uniunea Europeana, dar inca odata, drepturile romanilor la autodeterminare, autonomie si drepturi nationale minoritare nu este nicidecum respectat! Si mergem si in Bugeac, in Basarabia de Sud, unde se intampla acelasi lucru. Acum mergem in Bulgaria, stat apartinand U.E., in Cadrilater sau in Dobrogea de Sud, unde, ghiciti ce, drepturile minoritatii romane, hm... nu prea sunt respectate. Sarim peste Serbia si mergem in Ungaria, pana la Tisa, unde maghiarii nostrii dragi nu respecta deloc minoritatea romanesca de pana la Tisa! Ce-i drept, ei cer autonomie si respectarea minoritatii conationalilor bozgori in Romania!

Luam avionul si dam o raita prin Spania, Italia, Franta, Regatul Unit, Germania, tari care conduc U.E. si care prevad respectarea in mod egal a tuturor cetatenilor. Si ne uitam la felul in care sunt tratati ai nostrii romani, in special in Italia neo-fascista! Tigan=roman, nu as prea crede, sau mai bine zis, roman=hot, talhar si criminal! O greseala fundamentala! Nu in ultimul rand, mergem la fratii aromani din Grecia, care sunt persecutati si le este negata identitatea nationala, si vorba aia, statul elen este in Uniunea Europeana, insa ce mai conteaza respectarea drepturilor minoritatilor nationale?!

Evident, in toate aceste cazuri, reactia Romaniei a fost... niciuna. Dar in cazul Serbiei, o tara lovita atata timp, o tara care ne-a fost prietena de-a lungul timpului, trebuie sa fim nationalisti! Asa este, domnilor lasi politicieni, care niciodata n-ati tratat cu demnitate si curaj problemele reale ale statului roman si felul in care suntem tratati in afara! Poate iti da tizul tau Viktor Orban, nationalist maghiar de frunte, un biscuite, pentru atitudinea ta anti-sarbeasca, si iti zice si "Sezi frumos"! Felicitari, domnule ministru! Asta da nationalism, acum pot fi mandru de dumneata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu